beauty and more

Carrière: Wat maakt jou gelukkig?

Carrière: Wat maakt jou gelukkig?

De laatste tijd denk ik veel na over mijn toekomst plannen. Ik zit in mijn examenjaar op de HAVO en je wordt haast verstikt in de keuzes voor een vervolgstudie. Want wat wordt het, rechten, bedrijfskunde of iets in de zorg misschien? Zoveel keuzes en toch slaagde ik er niet in om de juiste te vinden. 

De laatste jaren was ik erg wispelturig, van juf tot tandarts, het leek me allemaal wel leuk. Wel leuk. Maar niks leek het me helemaal. Ook ging het al die tijd niet helemaal super op school, ik heb altijd het gevoel alsof ik er maar een beetje bij hang, altijd net niet goed genoeg. Dit komt denk ik omdat ik een concentratieprobleem heb, hier ben ik het afgelopen jaar tegenaan gelopen. Ik kwam mezelf daarmee een beetje tegen. Want waarom lukt het een ander wel en mij niet? Dit zorgt altijd voor veel scheve gezichten en opmerkingen als: jij bent lui, gaat het wel goed, is er iets mis?

Eerlijk gezegd had ik hier nooit een duidelijk antwoord op, wel weet ik dat ik een lange periode vaak met tegenzin naar school ging.

School en studeren, nooit echt mijn ding geweest. Ik mis het praktische en creatieve heel erg op de HAVO.

Omdat ik er dit jaar ook niet super voor sta heb ik eindelijk de knoop doorgehakt; ik ga naar het MBO. Allround schoonheidsspecialiste, iets wat me wel heel leuk lijkt.  Hier kreeg ik verschillende reacties op. Van veel mensen hoor ik dat ze het zonde vinden, zonde van mijn tijd die ik blijkbaar heb ‘verspild’ op de HAVO. Ik had 2 jaar geleden al naar het MBO gekund. Maar zo zie ik het zelf niet. Juist die jaren ben ik erachter gekomen wat wel en niet bij me past en ben ik gevormd tot wie ik nu ben.

Na alle jaren in de puberteit durf ik nu eindelijk keuzes te maken, puur hoe ík het wil en zie. Dit geeft me zelfvertrouwen. Vroeger trok ik me zo extreem veel aan van de mening van anderen. Want oh, wat zouden die en die wel niet van me denken? Dit maakte me heel onzeker.

Wat ik dit jaar heb geleerd is om keuzes te maken voor mijzelf en me niet te laten beïnvloeden van wat andere mensen van mij verwachten. Het is mijn toekomst, mijn besluit.

Stel je eens voor, je bent super creatief en je wil de kunst in, maar je leraar zegt dat er geen werk in te vinden is. Dit zet je meteen aan het twijfelen, omdat je leraar het wel zou weten.  Hij staat immers boven je. Dit is dus het moment dat je even stopt en denk: nee, ik ga doen waar mijn passie ligt. Anders zul je er vroeg of laat toch spijt van krijgen.

Dus wat maakt jou gelukkig? Als je je nou even niet laat beïnvloeden door anderen (ouders, vriendinnen, leraren) maar puur denkt aan jezelf? Wat zie jij jezelf doen over 10 jaar? Maakt dit je keuze anders? Laat het weten in de reacties!

MATILDE SARA

Misschien moeten we soms gewoon dat doen wat ons gelukkig maakt, en niet dat wat misschien het beste isGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *