beauty and more

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème?

De zomer komt eraan! Lange dagen, buiten leven, genieten van de zon… Soms vergeet je dat de zon niet alleen voor warmte en genieten zorgt. De zon kan erg schadelijk zijn voor je huid op korte én lange termijn! In dit artikel leg ik je alles uit over een goede zonnebrand, de gevolgen van niet goed smeren en het verschil tussen UVA en UVB straling.

 
Het kiezen van de juiste zonnebrand is soms erg lastig. Er zijn er zo veel merken en soorten en dan heb je ook nog het verschil in factor, wat kan variëren tussen factor 5 tot wel 50+ ! Hoe weet jij wat bij jou past?

Naar de factor hoef je eigenlijk niet echt te kijken, omdat het verschil tussen factor 5 en 50+ zó onwijs klein is, dat het hetzelfde effect geeft. Deze verschillen in factoren zijn eigenlijk bedacht door de merken zelf zodat jij zoveel mogelijk verschillende soorten zonnebrand crèmes koopt. Ze mogen dit doen omdat het een vrije markt is, dus maak je niet druk als je een lage factor hebt gekocht. Het verschil tussen de laagste en hoogste factor is nauwelijks 1%!

UVA en UVB

De zon geeft 3 soorten stralingen, UVA, UVB en UVC. UVC stralen worden tegengehouden door de ozonlaag, dus hier komen wij niet mee in contact op de aarde. Waar wij wel mee in contact komen zijn UVA en UVB stralen. Deze hebben dus effect op onze huid.

UVA stralen zijn er het hele jaar door, wat veel mensen vergeten. Deze stralen dringen door wolken, glas en je opperhuid. Ze veroorzaken geen pijn van bijvoorbeeld verbranding, maar ze komen wel heel diep in je huid. Ze kunnen je cellen op langere termijn beschadigen en ze kunnen leiden tot veroudering van je huid. Hierbij wordt je elastine en collageen in je huid aangetast. Dit zorgt voor verslapping van de huid en hier ontstaat ook de vorming van rimpels.

UVA stralen zorgen voor verschillende soorten allergieën zoals bultjes, roodheid en jeuk. Ook kan deze straling zorgen voor pigmentvlekken over de hele huid en in je gezicht.

 

Het ergste wat UVA straling voor effect heeft is het vormen van huidkanker. Het is daarom belangrijk dat als je een zonnebrand koopt er áltijd UVA bescherming in zit en dat je om de twee uur opnieuw smeert!

UVB stralen vormen ongeveer 5% van de straling. UVB stralen worden tegengehouden door wolken en glas en kunnen ook in je opperhuid dringen. Dit zijn de stralen die jou in de zomer je kleurtje geven, maar ook kunnen zorgen voor verbranding als je je niet goed insmeert! Ook deze straling kan zorgen voor huidkanker.

Het is dus super belangrijk om je het hele jaar door in te smeren met een bescherming, maar vooral als je de felle zon in gaat; om de twee uur een zonnebrand smeren!

Let er bij het kopen van een zonnebrand op dat je kiest voor een zonnebrand (of 2, een voor je lichaam en een voor je gezicht) met bescherming tegen UVA én UVB stralen! Dit staat altijd op de verpakking. De factor is dus niet het belangrijkste.

Gebruik jij dagelijks een crème met SPF/zonnebescherming? En heb jij misschien al last van bijwerkingen van zonnestraling? Laat het weten in de reacties. 🙂

MATILDE SARAGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *